Γκοβού και Σισέ, τα δύο πρώτα μεγάλα στοιχήματα του νέου προπονητή

Posted: Νοέμβριος 18, 2010 in Γκοβού, Δοιήκηση, Ζεσουάλδο Φερέιρα, Σισσέ

Είναι θέμα χρόνου όπως όλα δείχνουν να ανακοινωθεί ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Όποιος κι αν είναι αυτός, παρ’ ότι το ρεπορτάζ επιμένει ότι ο εκλεκτός είναι οριστικά ο Πορτογάλος Φερέϊρα. 
 
Και λέω όποιος κι αν είναι αυτός, καθώς από ένα σημείο και μετά, το όνομα του νέου προπονητή μικρή σημασία θα έχει. Καθώς όποιος κι αν είναι, τα ίδια προβλήματα θα κληθεί να λύσει από την μια και τις ίδιες συνθήκες να αντιμετωπίσει.  
 
Σε σχέση με το δεύτερο, δεν νομίζω να χωράει πολλή συζήτηση. Τα καθιερωμένα ισχύουν για όλους του προπονητές και δεν θα προσθέσουμε τίποτε αν ξαναπούμε μια ακόμα φορά, ότι πρέπει να τον αφήσουν να κάνει την δουλειά του. Άλλωστε φαντάζομαι, πως μέρα με την μέρα και στον Παναθηναϊκό έχουν γίνει σοφότεροι και πιο έμπειροι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Επομένως δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε φαντάζομαι.
 
Το θέμα για τον νέο προπονητή, είναι τα προβλήματα, ή πιο σωστά τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει. Και από τα πολλά που θα συναντήσει ο Φερέϊρα ή όποιος τέλος πάντων έρθει στην Παιανία, για… αρχή νομίζω πως δύο είναι τα βασικότερα. Σε σχέση με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της ιστορίας τουλάχιστον.
 
Κι αυτά ακούνε –και τα δύο- σε… Γαλλικά ονόματα. Και πιο συγκεκριμένα αυτά των Γκοβού και Σισέ. Από διαφορετική μπάντα φυσικά το καθένα και αυτό νομίζω πως είναι αυτονόητο επίσης.
 
Να τα πάρουμε όμως ένα-ένα, ξεκινώντας από το πιο… δύσκολο, που φαινομενικά είναι ο Γκοβού.
 
Εδώ τα πράγματα είναι καθαρά και έχουν να κάνουν με την συνεννόηση και την ενημέρωση που έχει ήδη γίνει, ανάμεσα στον νέο προπονητή και τον Παναθηναϊκό. Με λίγα λόγια, αν είναι ειλημμένη απόφαση να «τελειώσουμε» με τον Γκοβού και αυτό δεν εμπίπτει πια στις αρμοδιότητες ή τα «θέλω» του νέου προπονητή, τότε τελειώνει και η σχετική κουβέντα. Αν όμως στον Παναθηναϊκό, έχουν σκοπό να τα αφήσουν όλα στα χέρια του νέου προπονητή, τότε σαφέστατα και αυτός θα είναι που θα κρίνει το μέλλον του Γάλλου στον Παναθηναϊκό. Αν δηλαδή και για να το κάνουμε πιο κατανοητό, στην πρόθεση του Παναθηναϊκού, είναι να «σώσει» την περίπτωση Γκοβού και να προσπαθήσει να πάρει ότι περίμενε μέχρι τώρα απ’ αυτόν, τότε σαφέστατα ένα από τα πρώτα καθήκοντα και στοιχήματα του νέου προπονητή, θα είναι η μεταχείριση και διαχείριση ταυτόχρονα του Γάλλου άσου. 
 
Και θα είναι ένα άκρως σημαντικό στοίχημα. Γιατί αν ο νέος προπονητής, καταφέρει όχι απλά να βάλει σε μια σειρά τον Γκοβού, αλλά να πάρει κιόλας απ’ αυτόν όσα μπορεί να δώσει με βάση την αξία του αντικειμενικά, τότε το κέρδος θα είναι πολλαπλό για τον Παναθηναϊκό. Καθώς όχι μόνο θα έχει κερδίσει ένα σπουδαίο ποδοσφαιριστή και σε μια θέση που ολοφάνερα δεν έχει βρει ακόμα λύση, αλλά μες την μία απαλλάσσεται από τον ένα τουλάχιστον μεταγραφικό στόχο του τον Γενάρη, εξοικονομώντας έτσι και… θέσεις και χρήμα. Κι αυτό γιατί μάλλον είναι αυτονόητο, πως αν ο Παναθηναϊκός λύσει με όποιο τρόπο τέλος πάντων το καταφέρει αυτό, το συμβόλαιο του Γκοβού, αναγκαστικά θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα τον Γενάρη αντικαταστάτη του.
 
Σε ότι αφορά στον Σισέ τώρα. Προφανώς και ο Τζιμπρίλ δεν αποτελεί αγωνιστικό πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό αυτή την στιγμή. Ίσα-ίσα που μπορεί άνετα να πει κάποιος, πως μέχρι στιγμής κρατάει μόνος του ζωντανό και όρθιο τον Παναθηναϊκό στους στόχους του. Άλλο είναι όμως το θέμα με τον νέο προπονητή και τον Σισέ.
 
Πιο συγκεκριμένα. Ο Σισέ μέχρι τώρα και ειδικά επί Νιόπλια, είχε μάθει ένα στάνταρ τρόπο να παίζει, αλλά και να συμπεριφέρεται συνολικά σαν ηγετική φυσιογνωμία. Με λίγα λόγια, ο Σισέ μέχρι τώρα, δεν ήταν απλά ο καλύτερος και πολυτιμότερος παίκτης του Παναθηναϊκού. Αλλά ήταν ταυτόχρονα κάτι μεταξύ… λίγο παρακάτω από τον πρόεδρο, προπονητή και ηγέτη από κάθε άποψη συνολικά στην ομάδα και στον Παναθηναϊκό. Ρόλο που όχι απλά τον έπαιξε με επιτυχία, αλλά νομίζω ότι συνολικότερα η προσφορά του έχει να κάνει και με τον συγκεκριμένο ρόλο και όχι μόνο με τα ενενήντα λεπτά που τον βλέπουμε σε κάθε παιχνίδι.
 
Τα ερωτήματα λοιπόν εδώ είναι δύο. Ο νέος προπονητής, θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει τον Σισέ σαν «παίκτη-σύστημα» για την ομάδα και τον Παναθηναϊκό συνολικά; Θα του αφήσει εντός και εκτός γηπέδου τον ρόλο που είχε μέχρι τώρα; Ή θα προσπαθήσει να εντάξει και τον Γάλλο στα πλάνα, τα σχέδια και τον τρόπο διαχείρισης που έχει στο μυαλό του για την ομάδα; 
 
Κι απ’ την άλλη, ο Σισέ, αν αλλάξουν κάποια πράγματα σε σχέση με το πώς τα είχε συνηθίσει μέχρι τώρα σε όλα τα επίπεδα, θα είναι και πάλι αυτός που ήταν μέχρι τώρα;
 
Νομίζω πως ο καθένας καταλαβαίνει, τι σημαίνει για τον Παναθηναϊκό, το «πάντρεμα» χωρίς τριγμούς, αυτών των δύο ερωτημάτων. Καθώς αν ο νέος προπονητής, καταφέρει να εντάξει τον Σισέ στην δική του φιλοσοφία και τρόπο δουλειάς και συμπεριφοράς και ο Γάλλος ταυτόχρονα, μπορέσει να ενσωματωθεί αμέσως με τις απαιτήσεις, τα πλάνα, την αγωνιστική τακτική και την φιλοσοφία του νέου προπονητή, τότε θα μιλάμε για το τέλειο από κάθε άποψη αποτέλεσμα. Επειδή όμως, μιλάμε πια για δύο ισχυρές προσωπικότητες, ασφαλώς και αυτό το εγχείρημα θέλει προσοχή και καλούς χειρισμούς.
 
Και από τις δύο πλευρές, για να μην πω συνολικά και από τους ανθρώπους του
Παναθηναϊκού που είναι κοντά στην ομάδα και στην διοίκηση, για να συνεισφέρουν όσο μπορούν στο καλό ξεκίνημα και χωρίς προβλήματα, του νέου προπονητή.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s